Wat zijn struikelstenen?

watzijnstruikelstenen

De naam struikelsteen is de Nederlandse vertaling van het Duitse woord Stolperstein. Het is een betonnen steentje dat aan de bovenkant is bedekt met een dun messing plaatje. De steen heeft een afmeting van 10 x 10 cm.

In dit plaatje zijn de gegevens geprint van het slachtoffer zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van  overlijden, de naam van het kamp waar het slachtoffer overleden is of de plaats waar het slachtoffer gefusilleerd is. Met bovenin de toevoeging 'Hier woonde'. De stenen liggen vlak in de straat, gelijk met de andere bestrating, maar zullen opvallen door hun kleur en de lichtweerkaatsing. De aandacht van de voorbijganger zal er door getrokken worden en deze zal uitgenodigd worden om stil te staan en de informatie op de struikelsteen te lezen.

De voorbijganger moet door de knieën en het hoofd buigen. Hij buigt op deze manier als het ware voor het slachtoffer. Het struikelen is dus niet letterlijk struikelen, het struikelen is hier symbolisch bedoeld. Als alle struikelstenen gelegd zijn, ontstaat er een gebroken lint van steentjes door de stad Assen en kan de geschiedenis van alle weggevoerde en vermoorde slachtoffers ‘gelezen‘ worden. Als een Wall of Shame.