Onze doelen

De Stichting Struikelstenen Assen heeft als doel speciale stenen te laten maken voor Joodse slachtoffers en slachtoffers onder de verzetsstrijders, die door naziterreur in de Tweede Wereldoorlog vanuit Assen naar de concentratiekampen/werkkampen zijn weggevoerd en vermoord of gefusilleerd. De stenen worden in het trottoir geplaatst voor of vlakbij het laatst bewoonde huis van het slachtoffer.

Op elke struikelsteen, een kubusje met een afmeting van 10 x 10 cm, wordt een geelkleurig messing plaatje bevestigd met daarop de gegevens van het slachtoffer zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden, het concentratiekamp of fusilleerplaats.
Ter nagedachtenis krijgt ieder slachtoffer een eigen steen. 

Immers  ..........                                           ‘een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’


Dit project staat niet op zichzelf. Inmiddels worden of zijn er in diverse plaatsen in Nederland struikelstenen gelegd. In het noorden zijn dit o.a. Emmen, Beilen, Haren, Groningen, Meppel en Hoogeveen. De struikelsteentjes worden gemaakt door de Berlijnse kunstenaar Gunter Demnig die hiermee in Duitsland begonnen is en waar struikelstenen Stolpersteine genoemd worden. Zie verder onder Gunter Demnig met meer informatie over deze kunstenaar.

De Stichting Struikelstenen Assen wordt gesteund door het Comité van Aanbeveling. 

De stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 514 86 466, bij de Belastingdienst onder registratienummer 8500.46.270 en heeft een ANBI status.